Hoşgeldin Misafir !
(GirişÜye Olun)


Cevapla 
Aşure Tatlısı ve Yapılışı
Yazar Mesaj
elifcan Çevrimdışı
Yeni Örgücü
*

Mesajlar: 2
Katılma Tarihi: Jan 2010
Rep Puanı: 0
Mesaj: #1
Aşure Tatlısı ve Yapılışı
MALZEMELER:
2 kahve fincanı buğday
1 kahve fincanı nohut
1 kahve fincanı kuru fasulye
1 kahve fincanı pirinç
1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1 yemek kaşığı bulgur
2,5 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı mısır konservesi
4-5 adet kuru kayısı
4-5 adet kuru incir
2 yemek kaşığı kuru üzüm
1 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 adet kabuk tarçın
4-5 adet karanfil
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
1/2 çay kaşığı tuz
Üzeri için
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
fındık
yer fıstığı
ceviz
badem
dolmalık fıstık
kuş üzümü
Nar
Toz tarçın
HAZIRLANIŞI:

Bir gece önce
Buğday iyice yıkanıp bir taşım kaynatılır Daha sonra da kaynatma suyunda gece boyunca bekletilir Su az gelirse eklenir
Nohut yıkanıp tuzlu suda ıslatılır
Kuru fasulye ıslatılır
Kayısılar yıkanıp ıslatılır
İncir yıkanıp ıslatılır
Üzüm yıkanıp, sapları temizlenip ıslatılır Pişirme günü
Nohut haşlanıp bir kaba alınır
Kuru fasulye haşlanıp başka bir kaba alınır
Aşureyi pişireceğiniz kabın içinde buğday iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır
Buğday yumuşayınca nohut eklenir Bir taşım kaynatılır
Kuru fasulye ilave edilip, kaynatmaya devam edilir Not:Bu üç bakliyat iyice haşlanmalıdır yoksa şeker konulunca sertleşir
Bu arada pirinç ve kırmızı mercimek bir arada yıkanıp, haşlanır
Haşlananlar büyük tencereye eklenir
Bulgur haşlanıp aşure tenceresine eklenir
Şeker eklenir Not:Şeker oranı isteğe göre değişir Mutlaka tadına bakmak gerek En önemli nokta şekerli seviyorsanız çok ama çok tatlı olması gerekir Çünkü soğurken şekeri çekiyor ve tadı azalıyor Size kararında gelen şeker soğuduğunda uçup gitmiş oluyor
Kayısılar doğranıp, bir taşım haşlanır Suyu süzülüp aşureye katılır
İncirler doğranıp, haşlanıp, suyu süzülüp tencereye eklenir
Aşure tenceresine üzüm, hindistan cevizi, kabuk tarçın, karanfil, portakal kabuğu eklenip bir taşım daha kaynatılır
Ocak kapatılıp, çubuk tarçın içinden çıkartılır
Aşure kaplara dağıtılır Not:Süsleme işlemi aşure soğuduktan sonra yapılmalıdır Yoksa süsleme malzemesi çöker
Yer fıstığı, fındık, badem ve dolmalık fıstık teflon tavada sıvıyağ ile kavrulur
Aşurelerin üzerine önce tarçın serpilir
Sonra temizlenen nar taneleri, kavrulmuş çerezler ve kuş üzümü konulur
Notlar
Bu ölçülerle 10-12 kase çıkıyor
Düdüklü tencereyle yapınca 3 saat kadar sürüyor
1-2 günde de yapabilirsiniz Yani nohutu, kurufasulyeyi önceden haşlayıp dolapta bekletebilirsiniz
İçine gülsuyu koyanlar da var
01-06-2010 06:43 AM
Tüm Mesajlarını Bul Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »
Cevapla 


Forum Atla: